Hírek

Miért gyűjtjük a könyveket?

Miért gyűjtjük a könyveket?

Felesleges könyvek a polcon, avagy miért maradnak olvasatlanul?

A könyvek világa mindig is izgalmas és vonzó volt számunkra. Az emberek többsége szereti a könyveket, és sokan közülünk örömmel gyűjtik őket. Azonban egyre többször tapasztalhatjuk, hogy polcainkon felesleges, olvasatlan könyvek sorakoznak. Miért döntünk úgy, hogy megvásároljuk ezeket a köteteket, és miért maradnak olvasatlanul?

Az egyik ok az impulzusvásárlás. Gyakran előfordul, hogy egy online vagy fizikai könyvesboltban találkozunk egy érdekesnek tűnő kötettel, amelynek a borítója vagy a fülszövege azonnal magával ragadja a figyelmünket. Emiatt sokszor hajlamosak vagyunk megvásárolni azt, anélkül, hogy elgondolkodnánk azon, valóban szükségünk van-e rá, vagy hogy lesz-e időnk elolvasni.

A gyűjtés szintén hozzájárulhat a felesleges könyvek megvásárlásához. Sokan közülünk büszkék arra, hogy otthonukban hatalmas könyvtárat tudhatnak magukénak, és ennek érdekében folyamatosan bővítik a gyűjteményüket. Azonban a gyűjtés szenvedélye gyakran figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy egy könyv értéke nem csak a polcon elfoglalt helyében rejlik, hanem az olvasás során tapasztalt élményekben és a szerzett tudásban.

Miért gyűjtjük a könyveket?

A vásárlás és gyűjtés mellett az időhiány is jelentős szerepet játszik az olvasatlan könyvek problémájában. Napjainkban egyre több ember küzd azzal, hogy nincs elegendő szabadideje az olvasásra, hiszen a munka, a család, a barátok és a hobbik mellett gyakran nehéz időt szakítani egy jó könyv élvezetére.

A felesleges és olvasatlan könyvek jelensége tehát többféle okra vezethető vissza. A vásárlás, gyűjtés és időhiány mind hozzájárulhat ahhoz, hogy polcainkon heverő kötetek ne kerüljenek a kezünkbe. Ahhoz, hogy minél több könyvet élvezhessünk, érdemes tudatosabban vásárolni, időt szakítani az olvasásra és gyűjtési szenvedélyünket is mértékkel kezelni.